mobil onay değerli oranlar Betboo giriş izmir escort antalya escort izmir escort porno porno izle bursa escort escort mobil porno havalandirma sistemleri saha betonu izmir escort bursa escort izmir escort izmir escort istanbul escort
A Strange Problem
500 Madness
   
 

KONI Shock Value Sale

 
Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 47

Thread: A Strange Problem

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2020
    Location
    Arkansas
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 5 Times in 5 Posts

    A Strange Problem

    Having a strange issue. Was just about to get home, shifted into second after a stop light. at pretty high revs but not at full throttle, and all of a sudden there was a grinding noise that continued when I was in-gear. I got it into my driveway, and the car seems very down on power, couldn't make it up my steep driveway without stalling. I was able to shift it into reverse no-problem, but it still stalled and grinded in reverse as well if going uphill. It even sounds wrong when just sitting in neutral. Sound is a little hard to describe, sounds dirty and grindy. The problem seems to be engine-side, as it's making the same noises in every gear I've tried, 1st-3rd and reverse, and the clutch and shifter feel normal. Seems it may be in limp mode or something. No check engine or any other warning lights though. Any ideas?

  2. #2
    Senior Member lammie200's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    San Francisco
    Posts
    1,289
    Thanks
    268
    Thanked 303 Times in 240 Posts
    Throw out bearing, maybe. How many miles on the clutch?
    2017 Abarth Grigio Cenere SR | OEM 17s | EC V3 & Sprint Panel Filter | E+D Tune P1 | TMC Autoflash | 4C CPs | MPx Exhaust | RRM Turbo Blanket | PCV Catch Can | 5mm/12mm Spacers | Neu-F Rear Bar | DNA Lower & Side Braces | 4 Konis | 4 Springs | MPx MC Bracket | 2" Steering Wheel Spacer

    2013 Sport Argento SR - SOLD - | Many Mods

  3. #3
    Moderator map's Avatar
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    Eugene
    Posts
    1,461
    Thanks
    405
    Thanked 384 Times in 327 Posts
    Can you record the sound and post?

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2020
    Location
    Arkansas
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 5 Times in 5 Posts
    Only a few thousand miles, previous owner had to have Fiat almost completely rebuild the engine, as the factory had installed the wrong crankshaft bearing, which was letting the crankshaft move around, causing vibrations and scoring the cylinders. It got a new clutch when that was done.

    It still makes the sound when the car is neutral and the clutch isn't depressed, which makes me think it isn't a throw out bearing, but I don't know. My only theory was that maybe an engine mount broke and it is now knocking around in the engine bay, and maybe when that happened the car was thrown into limp mode. Might explain why the noise is so bad on startup. Started it with the hood open and my brother said it moved around a lot when it started up, but he's 14, so I'm not sure how reliable that assessment is, may have just moved a normal amount. I am reluctant to start it again, as I don't want to make whatever it is worse. Getting it towed to the dealer tomorrow.

  5. #5
    Amministratore Fiat500USA's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    New York
    Posts
    12,859
    Thanks
    7,204
    Thanked 6,590 Times in 3,913 Posts
    Did you ever get this issue fixed? http://www.fiat500usaforum.com/showt...lopping-Around

    If you did, I would go over the work done as maybe a cable/mount/connection got loose and you are not getting all the way into gear.
    Enjoy the Forum, or has it helped? Please Whitelist us on your Ad Blocker. Thx!

    #modifiedabarth modifiedabarths.com

    abarth500forum.com fiat124spiderforum.com fiat500lusaforum.com fiat500xforum.com

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2020
    Location
    Arkansas
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 5 Times in 5 Posts
    Yeah, that got fixed. Shifter felt so much firmer than it ever had before when I got it back, it felt awesome.

    That may be it, but I'm not sure. I think it's something else, as the sound still happens in neutral, and we seemed to have no problem getting it into reverse or into first when we were moving it around in the driveway.

    I tried listening while I shifted from first to reverse and back again with the engine off and the windows down, and it made the right snicky noises.
    Last edited by LoyalDeserter; 05-27-2020 at 08:30 PM.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2020
    Location
    Arkansas
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 5 Times in 5 Posts
    Car was towed away today, atm I think maybe a flywheel issue, as the problem seems to be engine-side but started after a gear change, or they screwed up something with the short block when they did the engine rebuild.

    Will post updates.
    Last edited by LoyalDeserter; 05-28-2020 at 06:16 PM.

  8. #8
    50+ yr. Abarth Vet Lifetime Member MrFiat's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Syracuse, New York, USA
    Posts
    1,077
    Thanks
    716
    Thanked 864 Times in 434 Posts
    `I had a similar issue with the 2012 Sport. The problem got so severe that the starter couldn't spin the engine. Nasty grinding noises as well. The problem turned out to be a worn out idler pully bearing. Part wasn't expensive but a little cramped getting to it.

    May or may not be your problem but is sound like it might be. Good luck with the repair.
    I spent most of my money on fast cars, guitars and pretty women. I somehow managed to waste the rest of it.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2020
    Location
    Arkansas
    Posts
    26
    Thanks
    2
    Thanked 5 Times in 5 Posts
    So, update. All the Fiat dealer knows right now is that there is no oil in the engine. Not even on the end of the dipstick. Bizarrely, the engine temperature was totally normal when it happened, and there were no warning lights, not even oil pressure. It just had an oil change 3 weeks ago too. They haven't had the chance to properly investigate what on earth is causing that, but the guy I talked to guessed a cylinder may have just dropped off.

    Utterly wild set of events, this. Will be posting more updates.

  10. #10
    Senior Member HalfPint's Avatar
    Join Date
    Nov 2019
    Location
    PA
    Posts
    381
    Thanks
    115
    Thanked 195 Times in 146 Posts
    Trying to imagine how a MultAir engine runs with no oil!
    Completely stock 2016 500 Abarth, Rhino & Nero

  11. The Following User Says Thank You to HalfPint For This Useful Post:

    Mikeyjm1 (06-07-2020)

Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Similar Threads

  1. Throttle acting strange
    By FootScoot in forum Fiat 500 ABARTH Engine and Drivetrain Tuning
    Replies: 5
    Last Post: 04-29-2018, 01:14 PM
  2. Strange request
    By edmundo528 in forum US: Southeast
    Replies: 6
    Last Post: 05-10-2016, 11:28 PM
  3. A strange occurrence
    By DeSoulo in forum Fiat 500L
    Replies: 0
    Last Post: 08-17-2015, 09:47 PM
  4. a very strange Fiat Commercial
    By Berliner in forum Other Fiat Group Autos
    Replies: 5
    Last Post: 01-16-2013, 12:16 AM
  5. strange oil change notification
    By jguerdat in forum Fiat 500 ABARTH General Discussion
    Replies: 31
    Last Post: 11-02-2012, 04:42 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •