PDA

View Full Version : Speedometer Issues



mehanse
09-24-2013, 02:57 PM
I drive a 2013 Fiat 500c Lounge and it is about a year old now and has about 10600 miles on it. The speedometer has just started to randomly malfunction where it won't go past 20 mph. It returns back to normal if I pull over, turn the car off and then restart it but has anyone else had a similar issue? Or have any idea why this is happening?

ReconTopher
09-24-2013, 03:53 PM
If you read through the threads there is a bunch of weird bugs in the cluster from speedo staying at 20 over 85 degrees out, to not working, difference between analog & digital speed readouts, clock losing time, etc. My temp gauge reads 20 degrees lower than what is outside. I know some have had the cluster replaced, I just ignore it as it isn't that crazy for me to need to take stuff apart.

FiatCares
09-25-2013, 11:48 AM
I drive a 2013 Fiat 500c Lounge and it is about a year old now and has about 10600 miles on it. The speedometer has just started to randomly malfunction where it won't go past 20 mph. It returns back to normal if I pull over, turn the car off and then restart it but has anyone else had a similar issue? Or have any idea why this is happening?

That could be something with the cluster; Id have the studio check it out for you. Please let me know if you need anything further...

crazyirish
11-18-2013, 01:32 PM
Mine just started doing this same thing today. I also noticed on the drive to work this morning that the outer ring cluster lights (analog speedo and tach section) were going in and out at random. Also, my shift light has never worked. Ill call in to the studio and report back.

crazyirish
11-27-2013, 10:46 AM
Called the studio. They said it was a known issue and a new cluster would fix it. They ordered the part and had it the next day. Went in and they had it replaced in about an hour. No problems since. One minor complaint, when they reinstalled the cluster they left a cable hanging out in front. I didn't notice until I was back home so I fixed it myself.

tknospdr
11-30-2013, 12:28 PM
I have a similar issue. Not sure if it's the same root cause though.

My digital and analog speed readings are alway off my 2 miles. When digital says 30 analog says 32 and so on.
This is on a 2013 500T. Sound like something the dealer should look at?

FiatCares
12-02-2013, 10:57 AM
I have a similar issue. Not sure if it's the same root cause though.

My digital and analog speed readings are alway off my 2 miles. When digital says 30 analog says 32 and so on.
This is on a 2013 500T. Sound like something the dealer should look at?

I believe 3 mph is within all manufactures' specifications

tknospdr
12-02-2013, 11:47 AM
I'd sure like to know which one is right though. Cops in my area are pretty strict.
Is my OCD showing again?

djhace
12-03-2013, 01:30 AM
I'd sure like to know which one is right though. Cops in my area are pretty strict.
Is my OCD showing again?

if you go with the highest number, you should be fine. as it could be 2 mph lower. :-)

Tweak
12-03-2013, 01:54 AM
I have a similar issue. Not sure if it's the same root cause though.

My digital and analog speed readings are alway off my 2 miles. When digital says 30 analog says 32 and so on.
This is on a 2013 500T. Sound like something the dealer should look at?

I feel fortunate my analog, digital, and my GPS all report the same within 1MPH but I attribute that to the slight lag the GPS has on occasion. Going with the highest makes sense as suggested above.

austinshawn55
01-10-2014, 03:57 PM
Called the studio. They said it was a known issue and a new cluster would fix it. They ordered the part and had it the next day. Went in and they had it replaced in about an hour. No problems since. One minor complaint, when they reinstalled the cluster they left a cable hanging out in front. I didn't notice until I was back home so I fixed it myself.

One day?... One hour????? Where do you live and is it now possible to get a new cluster in one day?

Tweak
01-10-2014, 04:32 PM
One day?... One hour????? Where do you live and is it now possible to get a new cluster in one day?

Welcome to the forum.

pvanessen
02-23-2014, 11:43 PM
Hi, my new 2013 500c pop reads the following speeds:

GPS: 50mph
Speedometer (analog): 46-47mph
Speedometer (digital): 47-48mph

Also, to go with the flow (70 in a 65 zone) i have to go 72/75 in order not to slow others down.

Can the dealership adjust / initialize something? Maybe the wrong tire size is configured in the electronics (assuming this can be adjusted).

Thanks for info.

Tweak
02-24-2014, 10:01 PM
Hi, my new 2013 500c pop reads the following speeds:

GPS: 50mph
Speedometer (analog): 46-47mph
Speedometer (digital): 47-48mph

Also, to go with the flow (70 in a 65 zone) i have to go 72/75 in order not to slow others down.

Can the dealership adjust / initialize something? Maybe the wrong tire size is configured in the electronics (assuming this can be adjusted).

Thanks for info.

Welcome to the forum.

I'd ask the dealer to see if an update will help, lucky for me I am either dead on or up to only 1MPH off between all threee on a 2013 Abarth...I'd think they could do something for you.